вівторок, 20 червня 2017 р.


"Небезпечні плоди"

Пітахайя (Драконівській фрукт) - незвичайний фрукт. Перша згадка про неї зустрічається у ацтеків і відноситься до 13 століття. З'їдаючи м'якоть, індіанці смажили насіння, перемелювали їх і використовували для похлебок. В даний час її вирощують в південній Мексиці, в деяких країнах Центральної і Південної Америки, у В'єтнамі, а також в Ізраїлі (в пустелі Негев).

За видатну зовнішність фрукт називають "драконів фрукт" (dragon fruit) або "колючий груша" (prickly pear). Це кущистий деревовидний кактус, на кінцях стебел якого дозрівають соковиті плоди. Квітки на ньому з'являються строго в перший і п'ятнадцятий день місяця.

Залежно від виду, варіюється розмір плодів, колір м'якоті (білий, рожевий, пурпурний), колір шкірки (від жовтого до помаранчевого, від червоного до пурпурного) і фактура поверхні фрукта (з невеликими виростами, з тонкими кольоровими лусочками). М'якоть плодів завжди наповнена маленькими чорними семячко, які прийнято вичищати.


Смак пітахайї кілька поступається її зовнішньому увазі - не ароматний, ненасичений, трохи солодкий.
Привабливі на вид плоди пітіхайі активно використовуються в кулінарії і перш все при виробництві різних алкогольних напоїв. Сік і м'якоть додають до складу цукерок, морозива, шербетов, йогуртів і різних молочних продуктів, з м'якоті варять джем, соуси і желе. Сік пітахайї змішують з лимонним і лаймовим для приготування "літніх напоїв".

Для приготування пітаї до вживання фрукт зазвичай розрізається вертикально на дві половинки. Після цього можна або розрізати ці половинки на дольки (подібно до того, як нарізають диню), або вичерпати м'якоть ложкою. Хоча насіння пітаї багаті цінними ліпідами, зазвичай вони не перетравлюються, якщо тільки їх не розжувати. Шкірочка неїстівна, крім того, вона може містити пестициди.

Калорійність пітахайї (драконового фрукта)
Низькокалорійний дієтичний продукт, в 100 г якого налічується всього 45 кКал. Він відрізняється підвищеним вмістом вуглеводів, проте в помірних кількостях не принесе шкоди фігурі.

Немає коментарів:

Дописати коментар